Uyku Apnesi

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku Apnesi Nedir?

Uyku apnesi, toplumda sık görülen ve yaygın uyku hastalıklarından biri olarak bilinmektedir. Uyurken ani ve kısa solunum durması veya yetmezliği şeklinde açıklanabilir. Bu özelliği ile insanları rahatsız eden bir hastalıktır. Samsun’da uyku apnesi tedavisi için uzman hekimlerden yardım alabilirsiniz.

Hastalar uyku esnasında boğuldukları hissi ile uyanarak paniğe kapılabilirler. Bu sebeple uyumaya korktuklarından ve uyku bozukluğu yaşadıklarından yakınırlar. Bu da akıllara “Uyku apnesi neden olur?” sorusunu getirebilir.

Uyku apnesi sıklıkla üst solunum yolu darlığı dolayısıyla meydana gelse de altında yatan başka sebepler de olabilir. Uyurken yaşanan nefes problemleri, kandaki oksijeni düşürerek beyni uyandırır ve oksijenin azalması dolayısıyla beyni uyarır. Bu da hastanın aniden uyanarak uyku bozukluğu yaşamasına yol açar. Uyku apnesi hastalığı olan insanlar gece sık sık uyanıp ertesi gün halsizlik ve yorgunluk gibi problemler yaşayabilirler.

Uyku apnesi kesin çözüm için öncelikle uzman bir doktor tarafından genel muayene gereklidir. Çoğu hastalıkta hastaneye gitmeye çekinen hastaların evde tedavi yöntemleri araması teşhis ve tedavilerin gecikmesine sebep olmaktadır. Bu yüzden uyku apnesi hastalığına yakalandığınızı düşünüyorsanız vakit kaybetmeden uzman bir hekimden yardım almalısınız.

Uyku Apnesi Nedenleri

Uyku Apnesi Nedenleri

Uyku apnesine sebep olan birçok hastalık ve etken vardır. Yüksek tansiyon hastalarının, kilolu insanların, madde bağımlılığı olanların ve tekrarlayan üst solunum yolu hastalıklarından mustarip olanların uyku apnesine yakalanma riski daha fazladır.

Uyku apnesi nedenleri 3 farklı grupta incelenebilir;

  • Tıkayıcı (obstrüktif) uyku apnesi: Kadınlara kıyasla erkeklerde daha çok görülmektedir. Hava yollarında fazla kilo gibi sorunlar ve anatomik sorunlar dolayısıyla tekrarlanan tıkanmalar sonucu uyku apnesi gelişebilir.
  • Santral (merkezi) uyku apnesi: Merkezi uyku apnesi sendromunda beyindeki nefes alıp verme komutu uyku esnasında çalışmaz ve buna bağlı olarak uyku apnesi meydana gelebilir.
  • Karma tip uyku apnesi: Merkezi ve tıkayıcı uyku apnesi sendromunun bir arada görüldüğü tiptir.
Uyku Apnesi Belirtileri

Uyku Apnesi Belirtileri

Sık görülen uyku apnesi belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Kalpte ritim bozukluğu
  • Dikkatsizlik ve konsantrasyon eksikliği
  • Sinirlilik hali
  • Tekrarlayan baş ağrıları
  • Uykusuzluk
  • Halsizlik hissi
  • Uyanınca hissedilen boğaz ağrısı ve ağız kuruluğu
  • Unutkanlık
  • Horlama ve gece sık sık uyanma
Uyku Apnesi Tanı Yöntemleri

Uyku Apnesi Tanı Yöntemleri

Tanı yöntemi olarak sık kullanılan yöntemler şöyle sıralanabilir;

  • Genel Muayene: Her şeyden önce yapılması gereken ilk şey detaylı bir fizik muayene ve hastanın öyküsünün dinlemesidir. Böylelikle hem uyku apnesi şüphesi hem de uyku apnesine sebep olabilecek farklı rahatsızlıklar değerlendirilebilir.
  • Uyku Testi (Polisomnografi): Polisomnografi olarak da bilinen uyku apnesi testi sık başvurulan bir tanı yöntemidir. Polisomnografi sadece uyku apnesinin tanısında değil, uyku apnesinin çeşidinin tespit edilmesinde de önemli rol oynayan bir testtir.

Uyku Apnesi Tedavi Yöntemleri

Uyku apnesi tedavisi için sık kullanılan yöntemler şunlardır;

  • Hava Makinesi (CPAP): Ağız ve burun bölgesine yerleştirilen maske ile kategorize bir yöntemdir. CPAP ağız ve burun aracılığıyla sürekli havanın vücuda iletilmesini sağlayan pratik bir araçtır. Böylece uyku esnasında kas gücünün kaybına bağlı üst solunum yollarında gevşemeye bağlı nefes alamama durumu gelişmez. Uyku apnesi cihazı olarak uyku apnesi tedavisinde sık tercih edilir.
  • Yaşam Düzeninde Değişiklik: Yapılan tetkikler sonrası uyku apnesinin sebepleri arasında yüksek tansiyon veya fazla kilo varsa doktorunuz yaşam tarzınızı değiştirmenizi isteyecektir. Gerekli ilaç tedavilerinin yanı sıra yaşam düzeninde değişiklik yapmak da her türlü hastalığın tedavisine yardımcı olan bir yöntemdir.
  • Uyku Apnesi Aparatı: Hafif veya orta seviye uyku apnesi rahatsızlığında daha sık tercih edilir. Horlama gibi sorunların ortadan kaldırılmasına yardımcı olur.
  • Uyku Apnesi Ameliyatı: Uyku apnesi ameliyatı fizyolojik bir sorunun varlığı söz konusu ise bu sorunu ortadan kaldırmak için tercih edilir. Kilo verilmediği takdirde ameliyatın faydası sınırlı olacaktır. Genellikle hafif düzey uyku apnesinde cerrahi önerilir. Orta ve ağır uyku apnesinde öncelikle CPAP tedavisi verilir. Lakin burun ile ilgili patoloji varsa CPAP uyumunu arttıracağından önce burun cerrahisi yapılmalıdır. Samsun’da uyku apnesi ameliyatı için uzman bir hekim aracılığı ile sağlığınıza kavuşabilirsiniz.