Alerjik Nezle (Alerjik Rinit)

Alerjik Nezle

Alerjik Nezle (Alerjik Rinit) Nedir?

Saman nezlesi veya bahar nezlesi olarak da bilinen alerjik rinit, bahar ayları başta olmak üzere mevsim geçişlerinde baş gösterir. Solunan havada bulunan polenlerin bağışıklık sistemini olumsuz yönde etkilemesi sonucu ortaya çıkan bir rahatsızlıktır. Samsun’da alerjik rinit tedavisi için çeşitli seçenekler mevcuttur.

Soluduğumuz havada kolay kolay fark edemeyeceğimiz birçok yabancı madde vücudumuza girdiği andan itibaren bağışıklık sistemimiz devreye girmektedir. Bağışıklık sistemi, sinir sistemi ve sindirim sisteminin çalışmasında önemli rol oynayan bir kimyasal olan histamin, vücutta salgılanarak alerjik reaksiyona sebep olur. Bağışıklık sistemi zayıf olan insanlarda mevsim geçişleri söz konusu olunca alerjik nezle gibi rahatsızlıkların baş göstermesi kaçınılmazdır. “Alerjik nezle bulaşıcı mıdır?” sorusunun cevabı hayır olacaktır. Alerjik nezle grip belirtileri gibi görünebildiği için grip ile kıyaslansa da bulaşıcı değildir. Gerekli önlemler alındığı sürece alerjik rinit korkulacak bir rahatsızlık değildir. Hassas bünyelerde sıkça tekrar eden alerjik reaksiyon çoğu zaman önemsenmese de mutlaka takip edilmeli ve gerektiğinde bir doktor kontrolünde tedaviye başlanmalıdır. Alerjik rinit yalnızca bahar aylarında ortaya çıkıyorsa mevsimsel alerjik rinit, yıl boyu ve mevsim fark etmeksizin ortaya çıkıyorsa perenial alerjik rinit olarak adlandırılır.

Alerjik Rinit

Alerjik Nezle (Alerjik Rinit) Nedenleri

“Alerjik nezle neden olur?” sorusuna yanıt olarak alerjik rinit nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Mevsim değişikliği: Bahar ayları başta olmak üzere ani mevsim değişikliği alerjik nezleye sebep olabilir.
  • Hayvan tüyleri: Hayvan tüyüne alerjisi olan insanların bu faktörlerle yakın teması sonucunda alerjik nezle ortaya çıkabilir.
  • Baharatlar ve benzeri besinler: Baharatlar başta olmak üzere çeşitli besinler hassas bünyelerde alerjik reaksiyonlara sebep olabilir.
  • Hava kirliliği: Hava kirliliği bağışıklık sistemini etkileyen en önemli dış etkenlerden biridir.
  • Polenler: Polen alerjisi toplumda en yaygın görülen alerji çeşididir. Alerjik nezle oluşumuna sebep olabilir.
  • Ev tozu (Akar) alerjisi: Yıl boyu sürekli olan alerjilerin çoğundan sorumludur. Özellikle halı gibi yünlü, pamuklu alanlarda yoğun olarak birikir ve alerjik rinite neden olur.
Alerjik Nezle Belirtileri

Alerjik Nezle (Alerjik Rinit) Belirtileri

Sık görülen alerjik nezle belirtileri şunlardır;

  • Ciltte kızarıklık ve kaşıntı
  • Burunda tıkanıklık, yanma ve su gibi renksiz akıntı
  • Boğazda kaşıntı ve öksürük
  • Gözlerde kızarıklık ve yanma
  • Hapşırık
  • Geniz akıntısı
Alerjik Rinit Tanı Yöntemleri

Alerjik Nezle (Alerjik Rinit) Tanı Yöntemleri

Genel Muayene

Uzman bir hekim tarafından yapılacak genel muayene en önemli tanı yöntemidir. Alerjik reaksiyon sebebiyle hastaneye gelen bir hastaya uygulanması gereken ilk yöntem genel muayenedir.

Alerji Testi

Alerji testi, alerjik rinit başta olmak üzere alerjik reaksiyonu tetikleyen her türlü rahatsızlığın teşhis ve tedavisinde kullanılan en önemli yöntemdir. Ciltte görülen anormal belirtiler, cildin biraz çizilerek alerjen maddelerin çizik cilt üzerine temas etmesi ile değerlendirilebilir.

Alerjik Nezle (Alerjik Rinit) Tedavi Yöntemleri

Alerjik nezle evde tedavi yöntemleri ile tam olarak tedavi edilmese de semptomları hafifletilebilir. Tedavi edilmesi için mutlaka bir doktor kontrolünden geçmek gerekir.

İlaç Tedavisi

Alerjik nezle tedavisi söz konusu olunca ilaç tedavisi en sık başvurulan yöntemdir. Piyasada “etkili alerjik nezle ilacı” olarak öne sürülen rastgele ilaçları kullanmamak ve mutlaka uzman bir doktor tarafından reçete edilen ilaçları kullanmak önemli bir husustur. Kortizonlu burun spreyleri uzun süre kullanılabilir. Bu spreylerdeki kortizon düzeyi mikrogram (mcg) ile ifade edilir ve kana geçişi son derece azdır, daha çok lokal bölgesel etki göstermektedir. 2 yaşından itibaren güvenle kullanılabilir.

Alerji hapları ise antihistaminik denilen, histamin salınımını engelleyip ortaya çıkan semptomları baskılayan tedavilerdir.

Aşı Tedavisi (İmmünoterapi)

Dil altı damla ya da koldan cilt altı iğne şeklinde uygulanabilen, uzun süreli tedavilerdir. Buradaki amaç tamamen ortadan kaldırmak değil, çok şiddetli alerjiyi makul seviyelere indirgeyerek hayat kalitesinin arttırılmasıdır.

Ameliyat

Ameliyat nadir görülse de ciddi komplikasyonların gelişmesi sonucunda değerlendirilebilir. Tedaviye dirençli hastalarda uygulanan burun içinde geniz bölgesinde yer alan posterior nazal sinirin kesilmesi (PNS) ile bulguların azaltıldığı bir tedavi yöntemidir.

Işık Tedavisi (Rinolight)

Birkaç seanstan oluşan ışık tedavisi, burun delikleri yoluyla vücuda yoğun ultraviyole (UV) uygulanmasıdır. Acılı ve rahatsız edici bir işlem değildir. Klinik yayınlarda etkili gibi görünse de pratik hayatta nadiren ciddi pozitif etkisi görülmektedir.