Dermal Dolgular

Dolgu Nedir?

Dolgu Nedir?

Dolgu maddesi enjeksiyonu minimal invaziv estetik uygulamaları arasında yer almaktadır. Kırışıklıkları giderme amaçlı uygulamalar genellikle 30’lu yaşlardan itibaren yapılmakla birlikte, kontur bozukluklarını gidermek amaçlı uygulamalar 20’ li yaşların ortasından itibaren yapılabilir.

Hangi dolguları kullanıyoruz?

Alerji riski olmaması ve daha emniyetli olması nedeniyle geçici dolgu malzemelerini tercih etmekteyiz. En sık Hyaluronik asit içerikli dolguları kullanmaktayız. Hayvansal madde içermeyen hyaluronik asit türevleri vücutta zaten bulunan maddelerdir ve ağırlığının yaklaşık 100 katı kadar su çekerek dolgunluk sağlamaktadır. Aynı zamanda ayrışabilen bir ürün olduğu için zamanla vücudu terk etmekte ve herhangi bir yan etki bırakmamaktadır.

Geçici Dolguların Etkisi Ne Kadar Sürer?

Geçici dolguların etkisi ne kadar sürer?

Uygulanan bölgeye ve kişiden kişiye değişebilmekle birlikte genellikle bir yıla kadar etkileri devam eder. Düzenli olarak uygulamanın devam etmesi durumunda zaman içinde uygulama bölgesinde etki kalıcı olabilmektedir.

Dolgu hangi bölgelere uygulanabilir?

Sıklıkla yüzde gölgelenmelere yol açan oluk ya da derin kırışıklıkları yok etmek için dolgu kullanırız. Alın, burun dudak oluğu, dudak kenarları ile çene arasındaki ve kaşlar arasındaki oluklar en sık uygulama alanlarıdır. Kalınlaştırılarak  dolgun görünmesinin sağlanması için dudaklara, ince çizgiler ve derin kırışıklıkların tedavisi için yüzün pek çok bölgesine uygulanabilir.

Uygulamadan Sonra Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Uygulamadan sonra dikkat edilmesi gerekenler nelerdir?

Dolgu maddesi uygulanmasından sonra kısa süreli buz uygulanması morlukların oluşumunu engeller veya azaltır. Özellikle hyalüronik asit içeren dolgular su çekerek etkisini daha iyi gösterdiği için ilk 2 gün bol miktarda su içilmesi önerilir. Dolgu maddesi uygulanan bölgeye aşırı masaj yapılmasından kaçınılmalıdır.

Geçici dolguların avantajları nelerdir?

Uygulama için ameliyathane koşuluna ihtiyaç yoktur. Uygulama son derece kolaydır ve kısa sürede tamamlanabilir. Kalıcı bir etkisi olmadığı için uygulama sonucu beğenilmediği taktirde bile daimi risk oluşturmaz. Yan etkileri yok denecek kadar azdır. Uygulama yaptıran kişi uygulamadan hemen sonra günlük aktivitelerine devam edebilir.

Dolgu komplikasyonları nelerdir?

Uygulandığı bölgede damarsal yapılara baskı oluşturma ve deride beslenme bozukluğu oluşma ihtimali çok düşük de olsa vardır. Özellikle kaş arası ve burun kökü uygulamaları başta olmak üzere körlük vakaları bildirilmiştir. Buradaki sorun, dolgu materyalinin damar içine kaçmasına bağlı göz damarlarına pıhtı atmasıdır. Son derece nadir olmasına karşın en korkulan komplikasyondur. Ehil ellerde ve ortamlarda güvenli ürünlerle yapılan uygulamalar ile riski en aza indirmek mümkündür. O yüzden bu tür riskli işlemleri merdiven altı işletmelerde yaptırmaktan özellikle kaçınınız ve mutlaka bir hekime enjeksiyon uygulatınız.

Dolgu Çeşitleri

Dolgu Çeşitleri

Dudak dolgusu:

Dudaklara kaybettiği nemi ve dolgunluğu kazandırmayı amaçlar. Yaşla birlikte özellikle üst dudak içe doğru sarkar ve döner. Özellikle ıslak-kuru dudak sınırı bölgesini dışa doğru döndürerek dudağın kaybettiği volümü abartıya kaçmadan yeniden sağlamak gereklidir.

Çene estetiği (Jawline):

Çene hattının belirginleşmesini ve hafif sarkmaların toplanmasını amaçlayan, çeneye daha feminen ve zarif bir görüntü sağlayan bir uygulamadır.

Gözaltı ışık dolgusu:

Gözyaşı oluğu deformitesi (tear trough deformity) olarak isimlendirilen, gözün iç köşesinin altına doğru uzanan olukların/çökmelerin tedavisi için yapılan bir uygulamadır. İğne veya kanül yardımı ile hyalünorik asit içeren dolgu materyalleri bu bölgeye kemik üstüne olacak şekilde derin planda uygulanır.

Kullanılan dolgu materyalinin su tutarak fazla hacim kazanmayan özellikte olanları tercih edilmelidir. Işık etkisi, çökmüş alanların dolmasına bağlı gölge etkisinin azalması nedeniyle illüzyonik bir tanımlamadır.

Özellikle burun köşesine yakın bölgedeki damar yapıları nedeniyle, görme kayıplarına bile yol açabilen, dolgunun damar içine kaçması gibi komplikasyonların görülebildiği aslında riskli bir uygulamadır. Ehil ellerde ve doğru malzeme ile en sık yapılan dolgu uygulamalarında başı çekmektedir.