Kronik Kulak İltihabı

Kronik Kulak İltihabı Nedir?

Kronik Kulak İltihabı Nedir?

Kronik kulak iltihabı tıp dilinde “kronik otitis media” olarak ifade edilen bir kulak iltihabı çeşididir. Samsun’da kronik kulak iltihabı sorunu yaşayan bireyler tedaviyle bu rahatsızlıktan kurtulabilir.

Kronik kulak iltihabı, çok sık tekrar eden ya da 3 aydan daha fazla süren kulak iltihaplarına verilen addır. Kronik orta kulak iltihabı yalnızca kulak zarı arkasında yer alan kulak boşluğunu etkilemez. Söz konusu bölgede yer alan mastoid hava hücreleri de bu rahatsızlıktan etkilenir. Kronikleşen orta kulak iltihabında orta kulak mukozası 3 aydan daha fazla süreyle enfeksiyona maruz kalır. Erken dönemde yeterli tedaviyi görmeyen iltihaplanma ilerleme kaydeder. Bu da enfeksiyonun yıkıcı bir boyut kazanmasına yol açar. Orta kulak yapısının bozulması, kulak zarının delinmesi, kulak çevresinde yer alan dokuların iltihaplanması bu rahatsızlığın neticelerini oluşturur. Kronik orta kulak iltihabı basit ve kolesteatomlu olmak üzere iki gruba ayrılır. Basit kronik kulak iltihabında yalnızca kemikçik sistemi ve kulak zarı etki altında kalır. Kolesteatomlu kronik kulak iltihabıysa çevre dokuları etkileyerek komşu kemiklerin erimesine sebep olur. Her iki kulak iltihabında da doğru tanı ve tedavi çok önemlidir. Rahatsızlığın daha fazla ilerlememesi için olabildiğince erken dönemde kulak burun boğaz uzmanına danışmak gerekir.

Kronik Kulak İltihabı Nedenleri

Kronik Kulak İltihabı Nedenleri

Kronik kulak iltihabı nedenleri arasında şu maddeleri bulmak mümkündür;

  • Akut orta kulak iltihabının yeterli tedavi edilmemesi ya da anlaşılmadığı için yanlış tedavi uygulanması,
  • Östaki tüpünün işlevindeki eksiklikler,
  • Bağışıklık sisteminde görülen zayıflama,
  • Kronikleşen sinüzit,
  • Sık tekrarlayan üst solunum yolu enfeksiyonları.

Kronik kulak iltihabının baş göstermemesi için akut orta kulak iltihabının tespiti çok önemlidir. Zamanında teşhisin konulamaması sebebiyle ilerleyen akut kulak iltihabı kronik hale gelerek daha büyük problemlerin kapısını aralar. Bu sebeple akut kulak iltihabının önüne geçilerek tedavi edilmesi kronik kulak iltihabının yaşanmaması için gereklidir.

Kronik Kulak İltihabı Belirtileri

Kronik Kulak İltihabı Belirtileri

Kronik kulak iltihabı belirtileri, akut orta kulak iltihabında görülen belirtilerden farklıdır. Bu aşamada ağrı ve ateş görülmez. Kulakta yapışkan, kötü kokulu ve iltihaplı akıntı oluşur. Kulak zarının delinmesi neticesinde işitme kaybı belirginleşebilir. Kronik kulak iltihabının iç kulağa yayılması mide bulantısına ve baş dönmesine sebebiyet verir.

Kronik Kulak İltihabı Tanı Yöntemleri

Kronik Kulak İltihabı Tanı Yöntemleri

Kronik kulak iltihabı kulak burun boğaz uzmanlarınca teşhis edilir. Bu teşhis birkaç işlemle konur. Öncelikle kulak, burun ve boğazın muayenesi yapılır. Kulak kanalında oluşan iltihap temizlenir.

Endoskopik Muayene

Muayenenin kalitesini yükseltmek üzere endoskopik muayene gerçekleştirilir. Endoskopi ucunda kamera yerleştirilmiş uzun bir borudur.

Odyolojik Muayene

Konuşma uyaranları ve saf ses ile işitme ayrıntılı bir şekilde değerlendirilir. Bu hastalarda genelde hafif-orta düzeyde işitme kaybı görülür.

Kronik Kulak İltihabı Tedavi Yöntemleri

Kronik kulak iltihabı tedavisi rahatsızlığın seyrine göre farklı yöntemlerle gerçekleştirilir.

İlaç Tedavisi

Kronik otitis media antibiyotik damlalar, ağrı kesici, iltihap azaltıcı gibi ilaçlarla tedavi edilebilir. Ancak bu ilaçlar hastalığın şiddetine ve evresine göre farklılık gösterir.

Kronik Kulak İltihabı Ameliyatı

Kulak zarının ve orta kulak bölgesinin kalıcı hasar görmesi, cerrahi müdahale gerektirir. Kronik orta kulak iltihabı ameliyatı ile hasarlı dokular temizlenir. Ayrıca işitmenin korunması ve gereken onarımın yapılması da bu ameliyatla sağlanır. Kolesteatoma denilen iltihap türünde ise, hemen her zaman cerrahi temizleme yoluna gidilir. Tekrarlama riski bulunduğundan cerrahi sonrası da sıkı takip önemlidir.

Kronik otitis media problemi yaşayan bireyler Samsun’da bulunan kulak burun boğaz kliniğimizi ziyaret edebilirler.