Kulak Çınlaması (Tinnitus)

Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nedir?

Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nedir? 

Kulaklar; işitme ve dengeden sorumlu hassas organımızdır. Bu organlarda zaman zaman dış kulak iltihabı, iç kulak iltihabı, kulak zarı delinmesi ve vertigo gibi sağlık problemleri ortaya çıkabilmektedir. Samsun’da rastladığımız sağlık problemlerinden biri de tinnitus denilen kulak çınlamalarıdır.  

Kulak çınlamaları iki kulakta da olabileceği gibi sağ kulak çınlaması ya da sol kulak çınlaması olarak görülebilir. Bu semptomda kişinin duyduğu ve rahatsız edici olan ses başkaları tarafından duyulmaz. Yaprak hışırtısı, makine motor sesi, kalp atışı sesi, ıslık sesi ve uğuldama gibi seslere benzetilir. Ayrıca her yaştan insanda bu çınlamalar görülebilmektedir. Fakat fark edilme oranları çocuklara göre yetişkinlerde daha fazladır.  

Kulak çınlaması sabit bir nedene bağlı değildir. Uzun süre sese maruz kalma ya da travma sonrası oluşabilmektedir. Kulak içinde oluşan enfeksiyonlar çınlama için etmen olabilmektedir. Bunun yanı sıra kişiden kişiye göre şiddeti değişse de her kulak çınlaması bir hastalık habercisi değildir. Bazen çok hafif olabilirken bazen de ruh sağlığını bozabilecek ölçüde yoğun ve ağrılı olabilir. Kişinin dikkatini dağıtabilen seslerdir.  

Kulak çınlamalarının büyük bir çoğunluğu kişinin yalnızca kendisinin duyabildiği subjektif tinnitus olarak adlandırılır. Objektif kulak çınlaması ise genellikle iç fiziksel hastalıklardan dolayı meydana gelir ve bu çınlamalar ritmik olarak kalp atış hızıyla uyumludur. Aynı sesin dışardan bir gözlemci tarafından da duyulabilmesi olarak da ifade edilen objektif çınlama, genellikle damarsal kökenli hastalıklarda görülebilir. Kulak çınlaması tedavisi için sağlık kuruluşlarından destek alınmalıdır.  

Kulak Çınlaması (Tinnitus) Nedenleri

Kulak Çınlaması Nedenleri 

Kulak çınlamalarının birden fazla nedeni olabilir. Kulak çınlamalarının bazıları işitme kaybına neden olsa da sistemik rahatsızlıklar da çınlamaya neden olabilir. Anemi, demir eksikliği, B12 eksikliği ve şeker hastalığı kulak çınlaması yapabilir. Kulak çınlaması nedenleri arasında yer alan diğer faktörler:  

  • Tıkaçlar,
  • Kulak zarı delinmesi,
  • Yüksek tansiyon,
  • Beyin tümörü,
  • Strese bağlı kulak çınlaması,
  • Travma,
  • Meniere hastalığı,
  • Kalp hastalıkları,
  • Damar hastalıkları,
  • Hormonsal değişikliklerdir.
Kulak Çınlaması (Tinnitus) Belirtileri

Kulak Çınlaması Belirtileri 

Kulak çınlaması kendini kulakta meydana gelen ve kişinin kendisinin duyabildiği hışırtı ve uğuldama gibi seslerle belli eder. Bu sesler kısa süreli ve şiddetsiz olabilirken geçmeyen kulak çınlaması da olabilir. Bazen gece ve sessiz ortamlarda ortaya çıkabilir. Kulak çınlamaları hafife alınmamalıdır. Diğer hastalıkların belirtisi olabilir. En kısa süre içinde bir kulak burun boğaz hekiminden yardım alınmalıdır.  

Kulak Çınlaması (Tinnitus) Tanı Yöntemleri

Kulak Çınlaması Tanı Yöntemleri  

Hasta, sağlık kuruluşuna başvurduktan sonra tıbbi geçmişini eksiksiz olarak doktora anlatmalıdır. İçinde bulunduğu ortam, kulak temizliği aşamaları ve kulağa kişi tarafından yapılan müdahaleler aktarılmalıdır. Ardından bireye odyometrik testler yapılarak kulak bölgelerinde sorun olup olmadığı tespit edilir. Kişide nörolojik kulak çınlaması mevcutsa hasta nöroloji bölümüne sevk edilir. Tek kulağın mı yoksa her iki kulağın da mı çınladığı, çınlama sıklığı ve duyulan sesin türü doğru teşhis için gereklidir. 

Kulak Çınlaması Tedavi Yöntemleri 

Samsun’daki sağlık kuruluşlarında gerçekleştirilen muayene sonucuna göre kişiye uygun tedavi yöntemi belirlenir. Yüksek sesten uzaklaşma, yeme içme kontrolü ve egzersizler başlıca tedavi yöntemlerindendir.  

Direkt olarak kulak çınlaması ilacı bulunmamakla birlikte çınlamaya neden olan etmenlerin ilaçları üretilmektedir. İlaç kullanımı doktor kontrolünde yapılmalıdır. Bilinçsiz ilaç alınması daha kalıcı sonuçlara sebebiyet verir.  

Kulak çınlaması yaşayan kişiler; kulak çınlamasından kurtulanların yorumlarını okuyarak daha da bilinçlenebilir ya da iletişime geçerek deneyimlerini öğrenebilirler. İster hafif ister şiddetli olsun kulak çınlaması altındaki nedenler mutlaka bir uzman tarafından incelenmelidir. Bu nedenle rutin sağlık kontrollerinizi geç olmadan yaptırın.