Kolesteatom

Kolesteatom Nedir?

Kolesteatom Nedir?

Kolesteatom, orta kulak boşluğunda olmaması gereken yassı epitelin yoğun enfeksiyon süreçleri ardından meydana gelmesi ve büyümesi olayıdır. Kolesteatom iyi huylu bir tümör çeşidi olarak bilinir. Samsun’da kolesteatom rahatsızlığının tedavisi yapılabilmektedir.

Kolesteatom, kronik orta kulak iltihaplanmalarında deri hücrelerinin kulak zarındaki delikten orta kulağa geçer. Bu hücreler aynı yerde birikir ve kese oluşturur. Kolesteatom büyüme kaydeden bir kitle türüdür. Büyüyen tümör kitle etkisi oluşturur ve etrafındaki dokulara baskı yapar. Baskı sonucu bu dokular hasar alır. Hasarın pek çok başka problemlere yol açtığı tespit edilmiştir. Kolesteatom, gösterdiği büyüme neticesinde geri dönüşü olmayan ve ciddi hasarlar meydana getirebilir.

Kolesteatom, genel olarak orta kulak ile geniz arasında bulunan östaki borusunun işlevini gerektiği gibi yerine getirememesi nedeniyle oluşur. Östaki borusunun görevi, orta kulağın havalanmasını sağlamaktır. Bu yapının çeşitli sebeplerden dolayı görevini tam olarak yerine getirememesi kulakta negatif basıncın oluşumuna sebebiyet verir. Bu basınç, iltihaplanmalar neticesinde incelen kulak zarını içeri çeker. Kulak iltihabı problemi kolesteatomu oluşturan en belirgin sebep olarak bilinir.

Kolesteatom oluşumu her yaşta kendini gösterebilir. Bu rahatsızlığın çeşitli tedavi yolları bulunur. Bu yollar rahatsızlığın sebebine göre şekillenir.

Kolesteatom Nedenleri

Kolesteatom Nedenleri

Kolesteatom nedenleri temel olarak iki gruba ayrılır:

  1. Konjenital kolesteatom: Sağlıklı kulak zarının arkasında geliştiği kaydedilen konjenital kolesteatom, fetal gelişim evresinde yanlış tarafa çekilen epitel artıklar sebebi ile oluşur.
  2. Sonradan kazanılmış(edinsel) kolesteatom: Bu kolesteatom iki alt türe ayrılır:
  3. Kulak zarında çökme meydana gelmesi sonucu oluşan kolesteatom,
  4. Kulak zarının delik olması ya da cerrahi müdahale esnasında ekilen epitel neticesinde oluşan kolesteatom.
Kolesteatom Belirtileri

Kolesteatom Belirtileri

Kolesteatom belirtileri şu şekilde maddelenebilir:

  • Belirli aralıklarla ya da devamlı gelen kötü kokulu kulak akıntısı,
  • İşitme kaybı yaşanması,
  • Kulakta ağrı oluşumu,
  • Yüzde uyuşma hissi ya da yüz felci,
  • Baş ağrısı,
  • Baş dönmesi.
Kolesteatom Tanı Yöntemleri

Kolesteatom Tanı Yöntemleri

Kolesteatom, kulak burun boğaz uzmanları tarafından teşhis edilir. Öncelikle hastanın şikâyeti dinlenir. Hasta fiziki kulak burun boğaz muayenesinden geçirilir. Tanıyı güçlendirmek için bazı testler uygulanır.

Odyogram

Hastaya birtakım sesler dinletilir ve hastanın işitme seviyesi ölçülür.

BT

Bilgisayarlı tomografi, iç ve orta kulak elemanlarının incelenmesini sağlar. Fasiyal sinir sistemi sağlığı ve kulak enfeksiyonları hakkında bilgi verir.

MR

Özellikle kronik otitis komplikasyonlarını saptamada ve ameliyat sonrası dönemde erken tekrar etmeleri fark etmede üstünlüğü mevcuttur.  

Kolesteatom Tedavi Yöntemleri

Kolesteatom tedavisi rahatsızlığın boyutuna ve şiddetine göre belirlenir. Bu tedavi yöntemlerini şu şekilde sıralayabiliriz:

İlaç Tedavisi

Kolesteatom rahatsızlığının gidişatına göre değerlendirme yapan uzmanlar, gerekli durumlarda antibiyotik ve damla tedavisi uygulayabilir.

Antibiyotik

Antibiyotik ilaçlar genel olarak kulaktaki akıntının kesilmesi için verilir. Akıntının kuvveti ve sıklığına bağlı olarak antibiyotikler farklılık gösterir.

Damla tedavisi

İltihabın azaltılmasını sağlar ve daha fazla yayılmasını önler. Damla tedavisi antibiyotik ile beraber verilir. Borik asit türevlerinin değişik konsantrasyonları yapma ilaç olarak eklenir.

Kolesteatom Ameliyatı

Kolesteatom ameliyatı, ilaç tedavisinin gideremeyeceği kolesteatom vakalarında başvurulan yöntemdir. Kolesteatom yapısı söz konusu ameliyat ile çıkarılır ve orta kulakta oluşan hasar onarılır. İşitme kaybının oluştuğu durumlarda cerrahi kemik zincir rekonstrüksiyonu uygulanır. Ameliyattan sonra hasta duruma göre aynı gün içinde yada 1 gün sonra taburcu olabilir. Ancak düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları elzemdir.

Bahsettiğimiz kolesteatom rahatsızlığının belirtilerini hissediyor ve bu rahatsızlıktan şüpheleniyorsanız vakit kaybetmeden Samsun’da bulunan kliniğimize başvurabilirsiniz.