Boyun Kitleleri

Boyun Kitleleri

Boyun Kitleleri Nedir?

Boyun insan vücudunun çene altından köprücük kemiklerine kadar uzanan kısmıdır. Zaman zaman bu bölgede kitleler meydana gelebilir. Boyun kitleleri bulunduğu bölgede fiziksel değişiklikler meydana getirebilir. Boyun bölgesinde oluşan kitleler sıvı ya da katı olabilirler. Boynunda kitle oluşumunu hisseden bireylerin Samsun’da kulak burun boğaz kliniklerine başvurması önerilir.

Boyun kitleleri her yaş grubunda görülebilmektedir. Çocuklarda ve yetişkinlerde sıklıkla karşılaşılan bu kitlelerin tamamı kanser değildir. Bir hastalığın habercisi olabilecekleri gibi kanser olma ihtimali de taşırlar. Boyun kitlesinin en sık karşılaşılan nedeni; lenf bezlerinin (lenfadenopati) iltihaplanmasıdır.

Lenf bezlerinin oldukça çok olduğu boyunda bu bezler el ile hissedilemezler. Lenf bezleri başka bir bölgeden enfeksiyon kaparak büyüyebilir. Bu enfeksiyon kaynaklı büyümeler hızla gelişir ve ağrılıdır. Lenf bezi şişmesi boyun kitlelerinde sıklıkla karşılaşılsa da tükürük bezi hastalığında, damar hastalığında, tümörde, tiroid bezi problemlerinde, gelişim bozukluklarında karşımıza çıkar.

Doğumsal kaynaklı şişlikler genellikle ağrısız ve boyut değişikliğine uğramayan kitlelerdir. Tümör kaynaklı oluşan kitleler ise tümörün iyi ya da kötü olmasına bağlı olarak boyunda sert kitle veya yumuşak kitle oluşabilmektedir.

Boyunda meydana gelen kitlenin nedenine bağlı olarak bir tedavi süreci belirlenebilir. Basit bir lenf büyümesi nedeniyle oluşmuşsa antibiyotik kullanımı yeterli olacaktır. Fakat farklı nedenlerle meydana gelmiş, uzun süren, takip gerektiren tedavi yöntemleri uygulanabilir. Erken teşhis ve uygun tedavi yöntemi için boynunda kitle hisseden kişinin bir kulak burun boğaz uzmanından destek alması gerekir. Enfeksiyon kökenli bezeler de inflamasyon bulguları (ağrı, kızarıklık, hassasiyet ve ısı artışı) ön planda gözlenir. Malign (kötü huylu hastalıklar) ise genelde sessiz ilerleme şeklinde yoluna devam eder.

Boyun Kitleleri Nedir?

Boyun Kitleleri Nedenleri

Boyunda oluşan kitlelerin en yaygın nedeni lenf bezlerinin büyümesidir. Bunun yanı sıra diğer nedenler;

  • Kötü huylu tümörler,
  • Damarsal tümörler,
  • Kas dokusu büyümesi,
  • Deri altı yağ dokusu büyümesi,
  • Deri ve deri altı katmanlarının büyümesi ve tümör oluşumu,
  • Tükürük bezi enfeksiyonları,
  • Doğumsal kistler,
  • Guatr ve guatr tümörleri olarak sıralanabilir.
Boyun Kitleleri Nedenleri

Boyun Kitleleri Belirtileri

Boyunda kitle belirtileri genellikle el ile hissedilebilir. Boyunda ağrılı şişlik ile birlikte; 

  • Gece terlemeleri,
  • Aşırı kilo kaybı ve yorgunluk,
  • Yüksek ateş,
  • Yutkunmada güçlük,
  • Tükürükten kan gelmesi,
  • Vücutta nedensiz morluk oluşumu meydana gelebilir.

Boyunda kitle belirtisine sahip olanlar genellikle oluşan ağrılar nedeniyle kitleyi fark eder. Yine de her bireyde ağrı gözlemlenmeyebilir.

Boyun Kitleleri Belirtileri

Boyun Kitleleri Tanı Yöntemleri

Boyun kitleleri genellikle ilk olarak kişi tarafından fark edilir. El ile hissedilir ya da boyun kitlesi belirtilerine sahiptir. Yine de tam teşhisin konulabilmesi için bir kulak burun boğaz uzmanı tarafından muayene edilmesi gerekir. Doktorun hasta hakkında yeterli bilgiye sahip olması teşhis aşamasında önemlidir. Hastanın sigara ve alkol alışkanlığı olup olmadığı ve belirtilerden kaç tanesinin ne kadar süredir devam ettiğini bilmesi gerekir. Uzman hekim tam teşhis için belirtilerin yanı sıra görüntüleme yöntemlerinden yararlanabilir.

Ultrason

Radyasyon içermeyen görüntüleme biçimidir. Kitlelerin katı ya da sıvı olup olmadığının tespit edilmesinde ve tümörlerin ayrıştırılması amacıyla kullanılır.

BT, MR, PET

Hastalığın derecesinin bilinmesinde, boyutlarının ölçümünde ve doku incelemesinde kullanılır.

Biyopsi

Tümörün iyi ya da kötü huylu olup olmadığının tespit edilmesinde ve iltihabi durumlara bağlı büyüyen dokular ile anormal büyüyen dokuların ayrımını sağlar.

Boyun Kitleleri Tedavi Yöntemleri

Boyun kitleleri tedavisi nedenine bağlı olarak değişkenlik göstermektedir. Bu sebeple genellikle kitleye neden olan etmen tedavi edilir. Her kitle aynı yöntem ile tedavi edilmez.

İlaç Tedavisi

Boyun kitlesinde ilaç tedavisi için kitleye neden olan şişliğin basit bir enfeksiyona bağlı olarak gelişmesi gerekmektedir. Bu basit enfeksiyonun neden olduğu şişlikler genellikle 14 gün antibiyotik kullanımında iyileşmeye başlamaktadır.

Cerrahi Yöntem

Bazı şişlikler çıkarılmak için cerrahi müdahaleye ihtiyaç duyabilir. Küçük bir operasyon ile şişlik alınır. Doğumsal kaynaklı genellikle iyi huylu yapılarda öncelikle cerrahi önerilir. Herhangi bir rahatsızlığa neden olmayan küçük şişliklerde cerrahi müdahale önerilmez.

Kemoterapi/ Radyoterapi

Boynunda şişlik nedeniyle kliniğimize başvuran tüm hastalar kemoterapi ya da radyoterapi işlemi görmez. Bu işlem ilaç tedavisinin ve cerrahi müdahalenin yetersiz kaldığı durumlarda tedaviye tamamlayıcı olarak ya da opere edilemeyen çok ileri vakalarda palyatif amaçlı uygulanabilir.

Kemoterapi tedavisi genellikle kanla ilişkili kanserleri tedavi etmede uygulanır. Bu işlem sıklıkla radyoterapi ile birlikte uygulanarak hastanın günlük yaşamını rahat ettirmeyi amaçlar.

Belirtilerden birini ya da birkaçını yaşıyorsanız mutlaka bir kulak burun boğaz (KBB) uzmanından destek almalısınız. Alanında başarılı KBB hekimleri için Samsun’da bulunan kliniğimizi ziyaret edebilir, tanı ve tedavi yöntemleri hakkında daha fazla bilgiye ulaşabilirsiniz.