Meniere Hastalığı

Meniere Hastalığı Nedir?

Meniere Hastalığı Nedir?

Meniere hastalığı, dünyanın pek çok farklı bölgesinde olduğu üzere Samsun’da da sıkça görülen iç kulak hastalıklarından biridir. İç kulakta meydana gelen fazla basınç sebebiyle gelişen bu hastalık, çeşitli semptomlarla kendisini gösterebilir. Örneğin; aniden gelişen vertigo atakları, kulak çınlaması, kalıcı işitme kaybı ya da işitmede azalma bu semptomlar arasında yer alır.

Meniere hastalığını tam anlamıyla tedavisi ne yazık ki mümkün değildir. Buna karşın semptomların etkisi azaltabilmek, atakları ve Meniere krizini minimuma indirgeyebilmek adına uygulanabilecek yöntemler bulunur. Çoğunlukla 40 ila 60 yaş arası yetişkin kadınlar görülen meniere hastalığı, bazen erkeklerde de ortaya çıkabilir. Üstelik hastaların yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürebilen bu hastalık, çeşitli kulak sağlığı sorunlarına da yol açmasıyla bilinir. Dolayısıyla bu türden bir hastalıkla karşı karşıya kalan hastaların yaşam kalitesini koruyabilmesi için bir kulak burun boğaz uzmanında yardım alması gerekir.

Her ne kadar meniere hastalığına kesin çözüm bulabilmek mümkün olmasa da beslenme düzeninde yapılabilecek değişiklikler, uygulanabilecek egzersizler ya da kullanılabilecek bazı ilaçlar sayesinde hastalığın etkisini minimuma düşürebilmek mümkündür.

Meniere hastalığı ilk olarak 1861 yılında tanımlanmış bir sağlık sorunudur. Fransız Doktor Prosper Menière tarafından tanımlanan bu hastalık, adını da mucidinden almıştır.

Meniere Hastalığı Nedenleri

Meniere Hastalığı Nedenleri

Meniere hastalığı nedenleriyle alakalı olarak uzun yıllardır pek çok farklı araştırma yapılsa da henüz kesin bir veriye ulaşılabilmiş değildir. Bu hastalığın gelişmesinde kalıtım ve genetik faktörlerin etkili olup olmadığı ya da daha önce yaşanan bir travmatik iç kulak hastalığının Meniere nedeni olup olmadığı tartışma konusudur.

Diğer yandan hastalığın semptom ve belirtilerinin iç kulakta olağanüstü miktarda endolenf sıvı birikmesi nedeniyle ortaya çıktığı düşünülür. Fakat endolenf sıvısının neden anormal seviyede biriktiği hakkında bir kanıya varılamamıştır.

Meniere Hastalığı Belirtileri

Meniere Hastalığı Belirtileri

Meniere hastalığı belirtilerini şu şekilde örneklendirebiliriz:

  • İşitme kaybı ya da işitmede azalma
  • Kulak çınlaması (tinnitus)
  • Kulakta dolgunluk hissi
  • Beklenmedik vertigo atakları
Meniere Hastalığı Tanı Yöntemleri

Meniere Hastalığı Tanı Yöntemleri

Meniere tanı kriterleri bu hastalığın teşhis edilmesinde önemli bir yere sahiptir. Bu türden hastalıklarda ilk olarak uzman tarafından fiziksel muayene gerçekleştirilmelidir. Bununla beraber işitme testi, döner sandalye testi, VNG testi, VEMP testi posturografi, vHIT testi ve elektrokokleografi gibi testler de meniere hastalığının tanı yöntemleri arasında yer alır.

Meniere Hastalığı Tedavi Yöntemleri

Daha önce de bahsettiğimiz üzere meniere hastalığın tedavisi kesin olarak mümkün değildir. Fakat semptomları hafifletmek için uygulanan bazı yöntemler bulunur. Örneğin; Meniere egzersizleri bu yöntemler arasında yer alırken, bunun dışında bazı ilaçlar ve beslenme düzeninde yapılan değişiklikler de bir tür tedavi olarak değerlendirilir.

İlaç Tedavisi

Meniere tedavisinde ilaç tedavisi önemli bir fayda sağlamasıyla bilinir. Meniere hastalığı için kullanılan ilaçlar ağırlıklı olarak baş dönmesini, mide bulantısını hafifletmeye, iç kulaktaki endolenf sıvısının birikimini engellemeye, atakların şiddetini ve sıklığını azaltmaya yöneliktir.

Yaşam Tarzı Değişikliği ve Evde Bakım

Bazı uygulamalar meniere hastalığının etkilerini azaltma konusunda son derece etkili olurken, yaşam tarzındaki değişiklikler ve Meniere hastalığı diyeti bu uygulamalar arasında yer alır. Bu hususta uzmanlar tarafından önerilen uygulamalarsa şunlardır:

  • Hastanın baş dönmesi esnasında oturması ya da uzanması
  • Vertigo atağı esnasında parlak ışık, ani hareketler, kitap okumak gibi durumlardan kaçınması
  • Hastanın ataklar esnasında dinlenmesi ve günlük faaliyetlerine ya da işine dönmek konusunda acele etmemesi
  • Vücutta sıvı birikmesi ya da tutumuna yol açabilecek besinlerin tüketiminden kaçınılması
  • Uygun bir diyet programına geçiş yapılması

Meniere hastalığından iyileşenler genellikle bu gibi uygulamalara dikkat eden, uzman hekimin önerilerini göz önünde bulunduran hastalardır. Sizde Samsun’da meniere hastalığı için bir tedavi arayışı içerisindeyseniz kliniğimizi ziyaret edebilir, uzman hekimimizden yardım alabilirsiniz.