Horlama

Horlama Nedir?

Horlama Nedir?

Horlama, çoğunlukla burundaki hava yollarının kısmen veya tam olarak tıkanması sonucunda ortaya çıkar. Havayolundaki darlıklara bağlı uyku esnasında özellikle damak kas gücünün kaybolmasıyla genellikle gevşek yapıda yumuşak damak yapısıyla beraber izlenen gürültülü soluma olayıdır. “Horlama neden olur?” sorusuna cevap bulmak için önce gerekli tetkikleri yapmak gerekir. Samsun’da horlamanın tanı ve tedavi yöntemleri mevcuttur.

Tek başına bir hastalık olmadığı gibi herhangi bir hastalığın belirtisi olabileceği de unutulmamalıdır. Horlama, nadir görülen bir durum değildir. Grip ve soğuk algınlığı gibi toplumda sık karşılaşılan rahatsızlıklarla beraber de görülebilir. Burundaki hava yollarının tıkanmasına sebep olan rahatsızlıklar, horlamaya sebep olan başlıca rahatsızlıklar olarak kabul edilebilir. Burundaki hava yollarının açılmasından sonra horlama sorunu ortadan kalkıyorsa endişe edilmesine gerek yoktur. Ama sürekli bir horlama söz konusuysa, altında yatan sebep mutlaka araştırılmalı ve gerekirse tedaviye başlanmalıdır. Horlama çok ciddiye alınmayan bir problem olsa da kendi kendine geçmesini beklemek doğru değildir. Horlama, uyku pozisyonunun değiştirilmesi ile ortadan kalkabilecek kadar basit yöntemlerle de tedavi edilebilir. Fakat sürekli horlama; uyku bozukluğu, boğaz ağrısı ve ağız kuruluğu gibi sorunları da beraberinde getirebilir. Uyku kalitesini düşüren ve insan psikolojisini de olumsuz yönde etkileyen horlamaya kesin çözüm olarak bir doktor kontrolünden geçmek önemlidir.

Burun, geniz problemleri, alerji, damak problemleri, bademcik büyüklüğü, dil kökü büyüklüğü, gırtlak problemleri ve aşırı kilo ana sebepler olarak sayılabilir. Etkene yönelik olarak tedavi sağlanmalıdır. Basit horlama denilen durumdan uyku apnesine kadar değişebilen bir spektrumda çeşitli rahatsızlıklar olabilir. Öncelikle kilo verilmesi, alerji varsa tedavi edilmesi ve burna yönelik patolojiler ortadan kaldırılmalıdır. Buna rağmen düzelme yeterli değilse uyku testi (polisimnografi) yapılır. Testin sonucunda hafif düzey uyku apnesi olan hastalara ek cerrahiler ve hayat tarzı değişikliği ile kilo verilmesi önerilirken, orta ve ileri düzey uyku apnesinde gece boyunca maske ile pozitif basınçlı hava tedavisi (CPAP) önerilir.

Horlama Nedenleri

Horlama Nedenleri

Horlamanın altında yatan rahatsızlığın tespit edilmesi ve horlama tedavisinin başlaması için önce horlamanın nedenleri araştırılmalıdır.

Horlama nedenleri şöyle sıralanabilir;

  • Grip ve soğuk algınlığı gibi üst solunum yollarını etkileyen rahatsızlıklar
  • Uyku apnesi
  • Fazla kilo
  • Ağız içindeki sorunlar
  • Bademcik şişmesi
  • Hamilelik
  • Yanlış uyuma şekilleri
  • Aşırı yorgunluk
  • Yüksek tansiyon ve kalp hastalığı
  • Düzenli ilaç kullanımı
  • Narkolepsi ve Hipersomnia gibi uyku hastalıkları
Horlama Belirtileri

Horlama Belirtileri

Toplumda oldukça sık görülen horlama sorununun çoğunlukla erkeklerde olduğu düşünülse de bu düşünce yanlıştır. Kadınlarda da çeşitli sebeplere bağlı olarak horlama görülebilir. Kadınlarda horlama belirtileri erkeklerdeki horlama belirtilerinden farksızdır.

Horlama belirtileri şöyle sıralanabilir;

  • Uyurken zorlanma ve sık sık uykudan uyanma durumu
  • Uyku sonrası hissedilen boğaz ağrısı
  • Uyanınca hissedilen ağız kuruluğu
  • Çarpıntı ve nefes nefese uyanma gibi problemler

Uyku apnesi rahatsızlığında gün içinde sürekli uyuma isteği, sabah ortaya çıkan baş ağrıları, uyku sonucunda dinlenemediğini hissetme gibi bulgular ortaya çıkar.

Horlama Tanı Yöntemleri

Horlama Tanı Yöntemleri

Horlama sorunundaki esas nedeni saptamak adına kullanılan tanı yöntemleri olsa da ilk yapılması gereken genel muayenedir. Hastanın öyküsünün dinlenmesi ve horlamaya sebep olabilecek, gözle görülür bir rahatsızlığının olup olmadığına bakılmalıdır. Burun ve gırtlak endoskopisi önemlidir.

Bilgisayarlı Tomografi (BT) Taraması

Tomografi en sık başvurulan tanı yöntemlerinin başında gelmektedir. BT taraması kolay teşhis ve tedavide başarı oranı yüksek bir yöntemdir.

Endoskopi

Horlamanın kaynağı uyku sorunları değilse farklı bir rahatsızlık şüphesi ile endoskopi yöntemi kullanılabilir.

Horlama Tedavi Yöntemleri

Toplumda horlama sık görülse de insanlar tarafından kabul edilmesi zor bir problem olarak görülmektedir. Horlama sorunu olan çoğu insan horlamanın altındaki esas sebebi bilmediği gibi tedavi olmayı da düşünmez. Ama horlama tek başına bir sorun olarak görülmemeli ve altındaki sebep mutlaka bulunmalıdır.

Diyet ve Spor

Horlamanın sebebi fazla kiloysa diyet ve spor eşliğinde fazla kilolardan kurtulmak mümkündür. Düzenli beslenmeye dikkat etmek de oldukça önemlidir.

Horlama Protezi

Alt ve üst dişlerin üzerine takılan horlama protezi, düzenli kullanımda horlama önleyici olabilir.

İlaç Tedavisi

Narkolepsi ve Hipersomnia gibi uyku hastalıkları kalıcı tedavi yöntemleri bulunmasa da ilaç tedavisi ile kontrol altına alınabilmektedirler.

Horlama Ameliyatı

Burun ve yutak bölgesindeki dokuların hava yollarını tıkaması, uyku apnesi gibi hastalıklara sebebiyet verir. Bu gibi durumlarda horlama ameliyatı tedavi yöntemi olarak tercih edilebilir. Öncelikle burun ve geniz bölgesine yönelik, ikinci plandaysa genelde damak, bademcik veya dil köküne yönelik cerrahiler uygulanabilmektedir. Kilo verilmediği sürece hiçbir cerrahi işlemin tam olarak kalıcı çözüm sunamayacağı hastaya belirtilmelidir. Samsun’da horlama ameliyatı olmanız mümkündür.