Orta Kulak İltihabı (Otitis Media)

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Nedir?

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Nedir?

Tıp dilinde otitis media olarak ifade edilen orta kulak iltihabı, orta kulak odacığında oluşan bir iltihaplanmadır. Kulak zarının arka kısmında bulunan bu odacık bazı sebeplerden dolayı iltihaplanabilir. Samsun’da orta kulak iltihabı yaşayan bireyler için kolay tedavi yöntemleri mevcuttur.

Orta kulak iltihabı her yaştan bireyde görülebilir. Ancak yetişkinlerde orta kulak iltihabına çocuklara oranla daha az rastlanır. Kulak iltihabının çeşitli sebeplerden dolayı bazı bireylerde tekrar ettiği görülür. Genetik sebeplerin söz konusu rahatsızlığa yol açtığı düşünülür. Orta kulak iltihabının vakit kaybetmeden tedavi edilmesi önemlidir. Çocuklarda ve yetişkinlerde orta kulak iltihabı belirtileri bu bakımdan iyi bilinmelidir. Orta kulak iltihabının kendi kendine iyileşmesi sık görülen bir durumdur. Bu bakımdan uygulanan tedavi daha çok problemin kaynağını yakalamak ve iyileştirmeyi amaçlar. Orta kulak iltihabına yatkınlık söz konusuysa sık sık bu rahatsızlıkla karşılaşılabilir. Böyle durumlarda vakit kaybetmeden bir uzman yardımı almak gerekir. Duyma yetisi ile ilgili sıkıntı yaşanmaması için tedavi olmak çok önemlidir. Kış aylarında etkisini daha çok hissettiren orta kulak iltihabı gripten ve soğuk algınlığı sebebiyle oluşabilir. Bu bakımdan kışın kendinize çok daha iyi bakmanız orta kulak iltihabından korunmanızı sağlayabilir.

Orta Kulak İltihabı Çeşitleri

Orta kulak iltihabı denince akla birden fazla çeşidin gelmesi normaldir. Çünkü bu iltihap 3 farklı türe sahiptir. Bu türler şu şekilde sıralanabilir:

Akut

Bir anda kendini belli eden akut orta kulak iltihabına kulak ağrısı ve ateşlenme eşlik eder.

Kronik

Orta kulak iltihabı geçmiyor diyorsanız sebebi kronikleşen iltihap olabilir. Kulak zarının delinmesi ve orta kulağın yapısının bozulması bu durumu tetikler. İltihap 3 aydan daha fazla sürerse kronik hale geldiğini gösterir.

Efüzyonlu

İşitme kaybı efüzyonlu orta kulak iltihabıyla baş gösterir. Orta kulak boşluğunda sıvı bulunan bu türde ateş ve ağrıya rastlanmaz.

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Nedenleri

Orta Kulak İltihabı Nedenleri

Orta kulak iltihabına birden fazla sebep gösterilebilir.

  • Üst solunum yolunda oluşan enfeksiyonlar bu rahatsızlığa zemin hazırlayabilir.
  • Bağışıklık sisteminde görülen zayıflama da orta kulak iltihabına sebep olur.
  • Orta kulak iltihabı nedenleri arasında birtakım bakteriler de rol oynayabilir.
  • Kişinin bünyesine bağlı olarak ortaya çıkan alerjik reaksiyonlar bu rahatsızlığı tetikleyebilir.
  • Kulak ile damakta bulunan anatomik bozukluklar, emzik kullanımı gibi sebepler bu iltihaba yol açabilir.
  • Sigara dumanı da orta kulak iltihabına neden olan bir etmendir.
  • Burna sıvı çekip zorlamayla temizliğinin sağlanması bu iltihaplanmaya sebebiyet verebilir.

Bu bakımdan sıralanan maddeleri dikkate almalısınız. Olabildiğince özen göstermeniz bu rahatsızlığa yakalanma riskini düşürür.

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Belirtileri

Orta Kulak İltihabı Belirtileri

Yetişkinlerde orta kulak iltihabı belirtileri temel olarak ateşlenme ile kulakta ağrı hissinin oluşmasıdır. Çocuklarda orta kulak iltihabı belirtileri kusma, ishal, iştahta azalma, uyku bozuklukları, kulakta tıkanma hissi olarak kendini gösterir. Huzursuzluk çocuklarda görülen bir diğer belirtidir. İşitme kaybı ve kulakta akıntı görülebilir.

Orta Kulak İltihabı Tanı Yöntemleri

Kulak burun boğaz uzmanları orta kulak iltihabı tanısı koyabilir. Bu tanının konulmasında şu aşamalardan geçmeniz gerekmektedir:

Pnömatik Otoskop

Kulak zarına biraz hava üflenir ve kulak zarının arkasında sıvı birikimi kontrolü gerçekleştirilir.

Timpanometre

Kulak zarının hareketi ölçülür ve orta kulaktaki basınç bilgisi edinilir.

Orta Kulak İltihabı (Otitis Media) Tedavi Yöntemleri

Orta Kulak İltihabı Tedavi Yöntemleri

Orta kulak iltihabı bireylere sıkıntı veren bir rahatsızlıktır. Neyse ki tedavisi vardır ve oldukça kolaydır. Orta kulak iltihabınız olduğunda “Orta kulak iltihabına ne iyi gelir?” sorusunun cevabını arayabilirsiniz. Bu rahatsızlık uzmanı tarafından yapılacak tedaviyle sonlanabilir.

İlaç Tedavisi

Genel olarak orta kulak iltihabı için antibiyotik tedavisi uygulanır. Antibiyotik türünden ilaçlar bu rahatsızlığın iyileştirilmesinde kullanılır. Ancak tek bir antibiyotik kullanımı yapıldığını söyleyemeyiz. Hastalığın şiddeti, evresi ve sebebi, kullanılacak ilacın seçiminde etkilidir.

Kronik Seröz Otitlerde Kulak Tüpü

Orta kulak iltihabı iyileşme belirtileri göstermediği zaman ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı anlaşılır. Bu durumda ufak ve silindir biçimli tüpler kulak zarına yerleştirilir. Bu yöntem orta kulakta sıvı birikmesinin ve iltihabın önüne geçer. Samsun’da kronik orta kulak iltihabı yaşayan bireyler kliniğimizi ziyaret ederek bu rahatsızlıktan kurtulabilirler.