Dış Kulak İltihabı (Otitis Externa)

Dış Kulak İltihabı (Otitis Externa) Nedir?

Dış Kulak İltihabı (Otitis Externa) Nedir?

Dış kulak iltihabı olarak bilinen external otitis; suyun kulaktaki nem oranını artırmasıyla (yüzücülerde), sivri aletlerle dış kulak yolunun kaşınması, şeker (diyabet) hastalarında ve kirli suda yüzme gibi durumlarla ortaya çıkabilir. Genel olarak yaz aylarında sıklıkla rastlanılan bir rahatsızlıktır. Samsun’da dış kulak iltihabı tedavisi kolaylıkla yapılabilmektedir.

Exernal otisiste dış kulak yolu olarak adlandırılan bölge ödem tutar. Bu da yolun şişerek daralmasına yol açar. Kulak iltihabı çeşitleri arasında zorlayıcı bir süreç barındıran rahatsızlıktır. Kulak yolunun şişmesi neticesinde duyma yetisinde azalış gözlemlenir. Kulağın ağrıması ve hassaslaşması bu sürecin doğasında vardır. Dış kulak yolunun mukozası nemli ve ılık bir doku barındırır. Bu iki etken bakteri ile mantar oluşumuna zemin hazırlar. Kulağın sürekli su ile temas etmesi bu ihtimali güçlendirir. Kulağa su kaçması neticesinde dış kulak iltihabı meydana gelebilir. Pamuklu kulak çöpü ya da kalem, anahtar, tığ gibi farklı cisimlerin kulağa sokulması da bu rahatsızlığa neden olur. Kulak temizliğinde olabildiğince dikkatli olunması, olası dış kulak iltihaplanmalarının önüne geçebilir. Dış kulak iltihabı kulak burun boğaz uzmanları tarafından tedavi altına alınmalıdır.

Dış Kulak İltihabı (Otitis Externa) Nedenleri

Dış Kulak İltihabı Nedenleri

Dış kulak iltihabının ana sebebi sudur. Kulaklar gerek deniz gerekse havuzda bol miktarda su ile temas eder. Bu durum dış kulak iltihabına zemin hazırlar. Dış kulak iltihabı nedenleri arasında diyabet de bulunabilir. Bu durum su ile temas etmeyen ancak sıklıkla iltihaplanan kulaklar için geçerlidir. Kronik dış kulak iltihabı da uzun süreli devam eden dış kulak iltihabı olarak tanımlanabilir.

Dış Kulak İltihabı Belirtileri

Dış kulak iltihabı kendini kırmızı, akıntılı ve şiş kulak ile belli eder. Kulak içinde kaşınma ve kulakta şiddetli ağrı hissi de bu iltihaba işaret eder. Dış kulak iltihabı belirtileri arasında kulakta tıkanıklık ve ağrı da bulunur. Kulağa dokunulduğunda dahi şiddetli ağrı hissedilebilir.

Dış Kulak İltihabı (Otitis Externa) Belirtileri

Dış Kulak İltihabı Tanı Yöntemleri

Dış kulak iltihabı tanısı fiziksel muayene neticesinde konulabilir. Kulak burun boğaz uzmanının kulağın iç ve dış görünümlerini değerlendirir. Dış kulak iltihabı görüntüsü itibariyle kendini hemen belli eder. Dış kulak iltihabından emin olmak için uzmanın kamera yardımıyla veya otoskop ile kulağın içini kontrol etmesi gerekebilir.

Dış Kulak İltihabı (Otitis Externa) Tanı Yöntemleri

Dış Kulak İltihabı Tedavi Yöntemleri

Dış kulak iltihabı kolay bir şekilde tedavi edilebilen rahatsızlıklar arasında bulunur. Belirtileri hissetmeye başladığınız an hemen uzmana başvurmalısınız. Dış kulak iltihabı evde tedavi ile genelde geçmez. Evde yapılan yanlış uygulamalar rahatsızlığı daha ağır hale getirebilir.

İlaç Tedavisi

Dış kulak iltihabının etkisini yitirmesi bazı uygulamalarla mümkündür. Öncelikle kulağın su ile olan teması kesilmelidir. Tedavi sürecinde kulağın kuru tutulması önem taşır. Bunun dışında kulağın içinin iyice temizlenmesi de tedaviye katkı sunar. Dış kulak iltihabına damla tedavisi uygulanabilir. Tedavi için verilen ilaçlar rahatsızlığın sebebine ve şiddetine bağlı olarak seçilir. Kontrolsüz şeker hastalığı varsa mutlaka şeker düzeyleri kontrol altına alınmalıdır.

Dış kulak iltihabı ile ilgili aklınıza bazı sorular takılabilir. “Dış kulak iltihabı işitme kaybı yapar mı?” sorusu da bunlardan biridir. Dış kulak iltihabı belirtileri arasında işitme güçlüğü bulunur. Ancak bu durum geçicidir ve tedavi sonrası işitme duyusu normale döner.

Dış kulak iltihabı tedavi yöntemi oldukça kolaydır. Ancak tedavi sürecince hassasiyet gösterilmesi gereken konulara dikkat edilmelidir. Kulağınızı tedavi bitene kadar ıslatmamanız gerekir. Kulak temizliği tedaviyi yapan uzman tarafından gerçekleştirilmelidir. Böylece kullanılacak olan damlalar kulaktan içeri rahatça girebilir. Bu da tedaviden olumlu yanıt alma sürecini hızlandırır.

Dış kulak tedavisi sayesinde sancılı kulak iltihabından kurtulmak mümkündür. Hassaslaşan kulağın iyileşmesi, kulakta azalan duyma yetisinin yeniden kazanılmasına olanak tanımlanır. Dış kulak yolunda ciddi ödem olup kulak yolunun kapandığı durumlarda damlalar içeri ulaşamaz ve tedaviye cevap görülmez. Tedavide sıklıkla dış kulak yolu ödem azaltıcı yapma ilaçlar da kullanılabilmektedir. Samsun’da dış kulak iltihabı ile karşılaşan bireyler tedavi için kliniğimizi ziyaret edebilirler.