Burun Estetiği (Rinoplasti)

Burun Estetiği (Rinoplasti)

Burun Estetiği (Rinoplasti) Nedir?

Burun estetiği, burunda bulunan birtakım bozuklukları tedavi etmeyi sağlar. Hem işlevsel hem de görsel açıdan burna müdahale edilirse, bu işleme septorinoplasti adı verilmektedir. Burun bölgesindeki kıkırdaklar ve kemikler bu ameliyatın muhatabıdır. Burun estetiği ameliyatında söz konusu dokular biçimlendirilir. Samsun ilinde burun estetiği yaptırmayı düşünenler, konunun uzmanlarıyla iletişime geçebilirler. Konu hakkında bilinçlenmek faydalı olacaktır.

Yüz kısmının en önemli organları arasında burun bulunur. Bu organın biçimi oldukça dikkat çekici olabilmektedir. Rinoplasti operasyonu burna yeni bir görünüm kazandırmayı sağlar. Nefes alıp vermek için ihtiyaç duyduğumuz burnumuz, hayat kalitesi açısından son derecede önemlidir. Burun estetiği ameliyatı sayesinde pek çok problem ortadan kaldırılabilir. Erkekler 18 yaşından, kadınlar ise 17 yaşından itibaren rinoplasti işlemi görebilirler.

Tamamen estetik kaygı ile burun estetiği ameliyatı da yapılmaktadır. Burun estetiği yaptıranlar kimi durumlarda yeni burunlarını beğenmeyebilirler. Bu tür operasyonlarda beğenilmeyen burun için yeniden düzeltme işlemi gerçekleştirilebilir.

Çeşitli doğum kusurları burun estetiği sayesinde düzeltilebilmektedir. Beraberinde nefes almada güçlük çeken bireyler de aynı zamanda fonksiyonel olarak rahat nefes alması için içten eğrilikler düzeltilir. Estetik burun ameliyatı ile sonradan oluşan burun problemleri ortadan kaldırılabilir. Burundaki çoğu rahatsızlık burun estetiği ameliyatı sayesinde giderilebilir. Samsun burun estetiği yaptırmak isteyenler bu bilgiler ışığında estetiğe karar verebilir.

Kimler Burun Estetiğine İhtiyaç Duyar?

Kimler Burun Estetiğine İhtiyaç Duyar?

Estetik burun ameliyatı yaptıranlar birçok burun rahatsızlığından kurtulabilirler. Burnun iç kısmında eğrilik bulunması bir sebeptir. Çöküntülü, eğri ya da düşük burna sahipseniz rinoplasti işlemi görebilirsiniz. Kemerli burun, yüze küçük ya da büyük kaçan burun tipleri de ameliyata uygundur.

Burun Estetiği Uygulamaları

Burun estetiği birden fazla farklı uygulama içerir. Burundaki probleme göre rinoplasti uygulaması yapılır.

Yapısal ya da Redüksiyon Rinoplasti

Burun kemerinin giderilmesi için uygulanan işlemdir.

Tipplasti

Burnun ucunun biçimlendirilmesi işlemidir. Ameliyatlı ya da ameliyatsız burun estetiği kategorisinde yer alır.

Piezo Yöntemiyle Burun Estetiği (Rinoplasti)

Dokuların zarar görmesini engelleyen bir yöntemdir. Burun bu yöntemle istenen şekli alabilir. Ultrasonik dalgalarla kemik kesme işlemi yapıldığından daha az şişme ve morluk görülür.

Koruyucu Rinoplasti - Preservation Rhinoplasty

Burnun natürel yapısına sadık kalarak bozukluğun giderilmesi işlemidir. Bu tip ameliyatta burnun bağ (ligaman) yapıları ve özellikle burun sırtı korunarak operasyon uygulanır.

Push Down Rinoplasti

Burun sırtındaki kemiğin yahut kıkırdağın alt kısmı kesilerek aşağı bastırılır. Böylece burun boşluğuna yerleştirilir.

Let Down Rinoplasti

Burundaki kemer yanlarından kemik üçgen parçalar çıkarılarak burun boşluğuna bastırılır.

Revizyon Burun Estetiği

Beğenilmeyen burun estetiğinin yeniden yapılma işlemidir.

Burun Estetiği (Rinoplasti) Hakkında Sık Sorulan Sorular

Rinoplasti Hakkında Sık Sorulan Sorular

Samsun burun estetiği merkezlerinde rinoplasti yaptırmak istiyorsanız, ameliyat detaylarını bilmelisiniz. Rinoplastinin açık ve kapalı olarak iki farklı uygulama yöntemi bulunur. Bunun dışında ayrıca likit rinoplasti ile ameliyatsız burun estetiği gibi bir yöntem de kullanılabilir. Burun estetiği ameliyatında tercih edilecek yöntem genellikle uzman hekim tarafından belirlenir.

Likit rinoplasti de haylunorik asit içeren dolgu materyalleri kullanılarak burun büyütülerek şekillendirilir. Dolgu eridikten sonra tekrarlamak gerekir ve bazı komplikasyonlar imkân dahilindedir. Damara dolgunun bası yapması sonucu ciltte çürüme (nekroz) ya da dolgunun damar içine kaçması ve göz damarlarına gitmesi ile körlük gibi durumlar ile karşılaşılabilir.

Açık Rinoplasti

Burnun uç kısmına 3 ila 4 mm boyutunda kesim işlemi yapılarak gerçekleştirilir.

Kapalı Rinoplasti

Sadece burnun iç kısmında işlem yapılır.

Samsun’da burun estetiği yaptırmadan önce bilgilenmeniz faydalıdır. Burun estetiği likit rinoplasti ya da cerrahi operasyonlarla gerçekleştirilir. Cerrahi operasyonlar öncesi dikkat etmeniz gereken hususlar vardır. Ameliyat öncesi ılık duş alabilirsiniz. Makyajdan kaçınmalısınız. Rinoplasti sonrası diş fırçalama konusunda dikkatli olmalısınız. Yumuşak fırça kullanmalısınız. Spordan bir müddet uzak kalmalısınız. Başınızı ön tarafa eğecek işler yapmamalısınız. Sigaradan özellikle 1-2 hafta ameliyat sonrası yara iyileşmesi döneminde uzak durmanız menfaatinize olacaktır.

Burun estetiği fiyatları da burun estetiği işlemine karar verilirken detaylıca konuşulması gereken hususlar arasında yer alır.

Sizde burnunuzla alakalı sorun yaşıyor ya da daha güzel görünen bir burna sahip olmak istiyorsanız kliniğimizle iletişime geçebilir, burun estetiği fiyatları hakkında bilgi alabilirsiniz.

Ameliyatın ana amacı yüzünüzle uyumlu doğal ve daha iyi görünen bir burun oluşturmaktır. Her ameliyat daha iyi sonuç almak için yapılır fakat her ameliyattan mükemmel sonuç beklemek gerçekçi değildir. Ameliyatın sonucu sadece cerrahın yeteneğine ve deneyimine bağlı değildir. Hastanın yaşı, genel sağlık durumu, cilt durumu, kemik iskeleti, sigara içme, yara iyileşmesi ve anatomik yapısı ile de ilgilidir.

Rinoplasti genellikle 18 – 35 yaş arasındaki genç erişkinler tarafından talep edilen, 5 – 6. dekatlara kadar başarı ile uygulanabilecek bir ameliyattır. Burun tıkanıklığının ileri düzeyde olduğu durumlarda ameliyat daha erken yaşlarda da yapılabilir.

Evet, rinoplasti ameliyatı kolay bir ameliyat değildir. Rinoplasti yüz estetik ameliyatlarının zor olanlarındandır. Her yüzün kendine ait benzersiz karakteristiğine meydan okunur. Burun fonksiyonunu korurken ya da onarırken, yüzün bireyselliğine uygun olarak burun şeklini düzeltmek esas zorluktur. Başarılı sonuç iyi bir hasta hekim ilişkisi ile sağlanır.

Estetik bir burun elde ederken burnun fizyolojik işlevlerini korumak çok önemlidir. Bir başka ifadeyle, estetik görünüm için burnun ileri derecede önemli olan fonksiyonları feda edilmemelidir. Normal şartlarda rinoplasti burun tıkanıklığına neden olmaz. Nazal septum burnu iki eşit parçaya böler ve esas destek mekanizmayı oluşturur. Septum deviasyonu genetik nedenli ya da travma nedeni ile oluşabilir. Ayrıca yan burun duvarından kaynaklanan konkaların büyümesi de solunum problemlerine neden olabilir. Burun içini örten mukoza, allerji, sigara içimi gibi nedenlerle büyüyebilir, şişebilir. Tüm bu nedenler hastada burun tıkanıklığı oluşturabilir. Bu açıdan hastalar muayene edilmeli ve muayene bulguları hastaya anlatılmalıdır. Tıkayıcı tüm nedenler ameliyat sırasında düzeltilmelidir çünkü rinoplasti sonrası hava pasajı % 10-20 oranında daralmaktadır.

Ameliyattan önce fotoğraf çekilmelidir. Cerrah ön bakış, 2 yan, 2 oblik ve tabandan olmak üzere 6 farklı yönden fotoğraflama yapar. Hastanın durumuna göre ek fotoğraflama yapılabilir. Ameliyattan 6 ay ve 1 yıl sonra tekrar fotoğraflamak gereklidir.

Her cerrah ameliyatın tahmini sonuçlarını göstermek için farklı yol izler. Bu amaçla aynalar, elle yapılmış çizimler, doğal büyüklükte fotoğraflar ve bilgisayar programları kullanılabilir. Bilgisayar ortamı hastanın ve cerrahın fikirlerini paylaşabileceği, beklentilerin ve sonuçların üzerine uzlaşabileceği bir ortam sağlar. Bilgisayardaki görüntünü ameliyat sonrası durum ile ilgili kesin ve garantili bir sonuç veremez. Bunun hastalar tarafından bilinmesi gereklidir.

Rinoplastide iki ana yaklaşım mevcuttur. Endonazal (kapalı) ve eksternal (açık) yaklaşım. Endonazal yaklaşımda tüm insizyonlar burun içinden yapıldığı için ciltte yara izi oluşmaz. Eksternal yaklaşım getirdiği avantajlar nedeni ile popüler bir yaklaşım olmuştur. Bu yaklaşımda burun deliklerinin en dar yerinden geçen V şeklinde insizyon yapılır. Gözle görülür bir iz bırakmayan bu yöntem doktorların % 90 tarafından tercih edilmektedir. Deneyimli cerrahlar tarafından yapılan endonazal yaklaşım ile de iyi sonuçlar almak mümkündür. Sonuç olarak hangi yaklaşımın tercih edileceği tamamen cerrah ile ilgili olup hasta açısından bir olumsuzluğa neden olmaz.

En önemlisi aspirin ve benzeri kanamaya yol açabilen ilaçlardan içmekten kaçınmaktır. Ağrınız olursa parasetamol ya da asetaminofem kullanabilirsiniz. Sigara içmeyin çünkü nikotin kan dolaşımını bozarak yara iyileşmesini etkiler. Kan testleri, EKG ve akciğer filminizi çektirin. Ameliyattan bir kaç gün önce ve bir kaç hafta sonra alkol almayın çünkü konjesyona ve kanamaya neden olur.

Hasta ve doktorun tercihine göre lokal anestezi altında, sedasyon eşliğinde ya da genel anestezi altında yapılabilir. Ameliyat mevcut burun deformitesine göre 1 saat ve 6 saat arasında sürebilir. Cerrah yapmayı planladığı değişiklikleri hastasına detayları ile anlatmış olmalıdır. Endonazal veya eksternal yapılabilecek insizyonları takiben septum deviasyonu (burnun orta kısmındaki duvarın eğriliği) düzeltilerek ameliyata başlanır. Bu işlem fonksiyonel açıdan önem taşır. Septum deviasyonu düzeltildikten sonra ameliyat öncesinde yapılan plana göre tüm deformiteler tek tek düzeltilir. Burun sırtında hump (kemer) var ise çıkarılır, düzensizlikler giderilir, gerekiyorsa burnun kemik yan duvarları kırılarak burun sırtında gelişen açıklık kapatılır. Burun ucundaki kıkırdaklara yönelik müdahaleler yapılır. Septumdan elde edilen kıkırdaklar ameliyat sırasında çeşitli düzeltmeleri yapmak, dokulara destek olmak veya istenilen şekli vermek için kullanılır. Hasta daha önce başka bir burun ameliyatı geçirmişse ve burun içerisinde yeterli miktarda kıkırdak bulunmuyorsa bu kıkırdaklar kulak veya kaburgadan da elde edilebilir. Başlangıçta yapılan kesiler dikilerek kapatılır. Burun içerisine tampon yerleştirilebilir; bazı cerrahlar ameliyatın hemen sonrasında oluşabilecek sızıntının verdiği rahatsızlık hissini azaltmak amacıyla özel tamponlar kullanabilir. Burun sırtı flasterlenerek alçı veya özel kalıplarla korumaya alınır ve ameliyat sonlandırılır.

• 2 ya da 4 yastıkla, başınız yukarda yatınız. Başınızı 45 dereceden fazla çevirmeyiniz. Daha fazla hareket ederseniz burnunuzda eğriliğe neden olabilirsiniz. Bu kurala ameliyattan sonraki 3 hafta boyunca uyunuz.
• Kanamaya engel olmak için ayağa kalkerken ve öne eğilirken başınız yukarda hareket etmeye devam ediniz.
• Çok sıcak gıdaların buharı kanamayı ve burun tıkanıklığını artıracağı için, özellikle ilk hafta çok sıcak gıdaları tüketmeyiniz.
• İlk 2 gün üst dudak üzerine yapıştıracağınız gazlı bez oluşabilecek kanamanın üzerinizi kirletmesini engeller.
• Göz çevresine ve yanaklara uygulanacak soğuk jeller ya da buz şişliği ve morluğu azaltacaktır.
• Dişinizi fırçalarken dikkatli olun ve burnunuza zarar vermeyin.
• Ameliyatı takip eden ilk günlerde çok sert gıdalar çiğnemeyin, daha yumuşak gıdalar tercih edin.
• Ameliyattan sonraki 1 hafta yatak istirahati gereklidir
• Ameliyat sonrası 2 hafta spor yapmayın, cinsel ilişki kurmayın.
• Pansumanları ıslatmadan yüzünüzü yıkayabilirsiniz. 1 hafta boyunca saçlarınızı yıkamayın, eğer size yardımcı olacak birileri var ise kuaförde saç yıkatır gibi yıkayabilirsiniz. Burun tamponlarınızı ve dış pansumanı ıslatmayın.
• 2 hafta boyunca uzun telefon görüşmelerinden ve sosyal aktivitelerden kaçının.
• 1 hafta boyunca aşırı gülmekten ve abartılı mimik hareketlerinden kaçının.
• 1 hafta boyunca sıkı kıyafet giymekten kaçının.
• 6 hafta boyunca güneşten ve güneş ışınlarından korunun aksi halde yüzünüzdeki şişliğin düzelmesi uzun sürecektir.
• 1 ay boyunca yüzmeyiniz bu travmaya neden olabilir.
• Ameliyattan 3-4 gün sonra yüzünüzde şişkinlik oluşabilir. Büyük oranda 2-3 hafta içinde şişlik azalacaktır ama bazı vakalarda azalan şişlik 12-18 ay sürebilir.
• Ameliyattan sonra oluşan morluklar 2 hafta kadar sürebilir. Genellikle 10. günden sonra kaybolur. Daha uzun sürerse kapatıcı makyaj yapılabilir.
• Sadece doktorunuzun önereceği ilaçları kullanınız.
• 4 hafta boyunca gözlük kullanmayınız.
• Ameliyattan 2 gün sonra lens kullanabilirsiniz
• Hiçbir şeyi riske atmayın. Aklınıza takılan önemli olduğunu düşündüğünüz her türlü sorun için doktorunuzu arayın.

Rinoplasti sonuçları önceden kestirilebilir bir ameliyattır. Burun dinamik bir organdır ve cerrah yara iyileşmesi sonrasında ve uzun dönemde burunun alacağı şekli önceden tahmin edebilir. Cerrah hastasını ilk 3 hafta daha sık olmak üzere hastanın ihtiyacına göre belli aralıklarla muayene eder. Rutin takip protokolü hastayı 6. hafta, 3. ay, 6. ay, 1.yıl ve daha sonra yılda 1 defa kontrol etmek şeklindedir. Bu protokol ile hasta ve cerrah beraberce ameliyat sonuçlarını değerlendirebilmektedir.